Кошик
88 відгуків
+380 (67) 687-13-71
+380 (98) 862-99-89
Церковная лавка «Ковчег»
Кошик

Християнські ікони: в чому особливості цього символу віри?

Християнські ікони: в чому особливості цього символу віри?

Кілька століть тому наші предки хотіли мати свою маленьку церкву в будинку та тримали вдома образи Ісуса, Діви Марії та інших святих, молились перед ними всією сім’єю. В наш час такі традиції занепадають, але багато з тих, хто вирішує їх відновити, починають необдумано збирати ікони. Але якість і кількість – різні поняття, і таке колекціонування суперечить прямому призначенню образів. Важливо мати кілька важливих зображень святих та щиро молитись перед ними, а не просто заповнювати стіни та полиці новими виробами. Ікона для вірян – це святиня, Боже одкровення. Їх варто не лише правильно вибрати, а й правильно розмістити.

Як розставляти образи святих в сучасному домі

Є кілька простих, але важливих правил, яких необхідно дотримуватись. Перше з них – це те, що між іконами і тими, хто молиться, має бути достатньо простору, під час молитви не має бути тісно. Найкраще ставити їх на східній стіні кімнати.

Біля іконостаса не варто розміщувати сучасну побутову техніку (телевізор, комп'ютер, та ін.), тому що їх призначення не відповідає священному.

Ікони не можна ставити поряд з елементами декору (світськими картинами, панно, статуетками), вішати поряд картини на релігійну тематику. Заборонено також розміщати їх біля книг (якщо тільки вони не православні), поряд з постерами, плакатами і зображеннями сучасних кумирів, адже це знецінює священне значення ікон.

При розміщенні потрібно дотримуватись ієрархії: наприклад, не вішати образи святих над образом Богоматері чи Святої Трійці.

Які православні ікони обов’язково мати вдома?

Кожна ікона має власне значення, на яке обов’язково варто звернути увагу ще перед покупкою, вибирати зображення того святого, зважаючи на те, про що ви хочете просити.

У будинку обов'язково має бути зображення Спасителя Ісуса Христа і Діви Марії. Але найголовніша ікона для православних – це Спаса Вседержителя, до якого звертатись із молитвами потрібно передусім. Ось іще кілька важливих образів:

  • Спас Нерукотворний – найперший образ Ісуса, що з’явився ще за Його життя: Його просять про спасіння душі, наставлення на правильний шлях.
  • Божа Матір – берегиня і заступниця жінок, образів якої є десятки: Казанська ікона Божої Матері, Троєручиця, Іверська, Володимирська, Семистрільна, Ярославська, Скоропослушниця, Тихвинська, ікона Зарваницької Богородиці, ікона Богородиці Неустанної Помочі, ікона Гошівської Богоматері…). Кожен з них має своє значення.
  • Микола Чудотворець – найбільш шанований святий в усьому світі, він є заступником всіх подорожан та нужденних.
  • Образам Юди Тадея моляться при різних життєвих труднощах, просять допомоги і наснаги.
  • Святителю Спиридону Тримифунтському моляться при фінансовій кризі.
  • До Святого Шарбеля моляться в разі онкології та важких недуг.
  • Георгій Побідоносець – захисник тих, чия діяльність пов'язана з ризиком.
  • Святий Пантелеймон – заступник лікарів, цілитель.

Але яку б ікону ви не придбали, пам’ятайте: важлива саме якість молитви. Не варто брати найдорожчі образи, витрачати останні гроші.

У нас ви можете купити недорогі ікони із зображеннями святих для дому чи на різні події, замовити індивідуальне виготовлення чи вибрати з наявних варіантів.

Як купити ікони в інтернет-магазині «Ковчег»?

Додайте потрібні товари в кошик і заповніть форму зворотного зв’язку, а наші менеджери зв’яжуться із вами найближчим часом. Ми працюємо щодня, щоб вчасно та оперативно обробляти ваші замовлення, та відправляємо покупки зручним для вас перевізником.
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner